Terug naar Blog
foto_covid

Zwanger zijn tijdens de COVID-19 tijd

Gepubliceerd op 18 augustus 2020 16:26

Wat een onwerkelijke tijd. Het lijkt wel of we deel uitmaken van een film. Iedere ochtend besef ik weer dat het geen droom was, maar dat deze surrealistische tijd onze werkelijkheid is.

Januari 2020. In het nieuws kwamen er berichten naar voren dat er een nieuw virus actief was in China. Daar was grote paniek en er werden strenge maatregelen getroffen. China… Dat klinkt zo ver weg. In Nederland maakten wij ons op dat moment nog druk om de meest onbenullige dingen en bereidden wij ons voor op Carnaval en de krokusvakantie.

Ikzelf was op dat moment hoogzwanger. Mijn gedachten waren vooral op dat moment bij de bevalling die op de loer lag en de nieuwsgierigheid naar mijn kleine mannetje.

Ik heb het geluk gehad dat ik op 5 februari ben bevallen van onze zoon. Net voordat de chaos in Nederland uitbrak.

Op het moment dat de eerste besmetting in Nederland bekend werd, ontstond de eerste onrust. Ook Nederland ontkomt niet aan dit virus. Wat zal dit gaan betekenen? Is het virus gevaarlijk voor iedereen? Ik kan het mij nog goed herinneren. Dean was net een paar weken oud. Ik maakte mij vooral zorgen om hem. Op dat moment was er nog weinig bekend over de effecten van Corona op kinderen en baby’s. Vanaf die eerste besmetting in Nederland ben ik als een gek mijn handen gaan wassen na ongeveer iedere aanraking. Het knuffelen en kusjes geven aan mijn kinderen durfde ik zelfs niet meer. Wat nou als ik ze zou besmetten. Ik maakt mij stiekem grote zorgen. Vanaf dat moment heb ik het kraambezoek ook stopgezet. Enige kans op besmetting wilde ik zoveel mogelijk verkleinen.

Nu al enkele weken in quarantaine te hebben geleefd, is er al veel meer duidelijk over het virus. Helaas is het virus een serieus groot probleem geworden. Dagelijks overlijden er veel mensen aan de gevolgen van Corona. Maar wat voor effect heeft het voor jou als zwangere en nieuwe moeder.

Je had je zwangerschap, bevalling en kraamtijd hoogstwaarschijnlijk heel anders voor ogen gezien. Het is een bijzonder moment die je niet vaak meemaakt in je leven. Dit wil je natuurlijk erg graag met je dierbaren delen. Door alle aangescherpte maatregelen om het Corona virus te bestrijden, heeft dit erg veel effect op jouw zwangerschap, bevalling en kraamtijd.

Je afspraken bij de verloskundige zijn beperkt. Alleen de nodige controles worden uitgevoerd. Je mag helaas je partner of je zoon/ dochter niet meenemen naar de controles. Ook de bijzondere momenten tijdens je zwangerschap als de eerste echo, de termijn-echo en de 20-weken echo beleef je momenteel alleen. Je partner mag hier voorlopig niet bij zijn. En dan nog niet te spreken over de pretmomentjes tijdens je zwangerschap. 2 maanden geleden zag je het ene na het andere feestje omtrent de zwangerschap opduiken op social media. Prachtige gender-reveal-party’s en gezellige babyshowers! Ook dit is momenteel allemaal niet meer mogelijk.

Als eigenaresse van Baby Glimpse, merk ik dat er onwijs veel onrust is onder de zwangeren.

Dan hebben wij het nog niet gehad over de bevalling en je kraamtijd. Op veel plekken in Nederland is het advies om thuis te bevallen als dit medisch mogelijk is. Alleen op indicatie wordt een klinische bevalling aangeraden. Wilde jij juist in het ziekenhuis bevallen, dan is het even wennen aan het idee. Echter is het wel fijn om thuis te bevallen in deze tijd, om enige besmetting met het virus te voorkomen. Het ziekenhuis is toch een broeinest van het virus. Had jij een geboortefotograaf geregeld voor je bevalling, dan kan ook deze er helaas niet bij zijn. Ook tijdens je bevalling is het momenteel mogelijk om maar 1 persoon naast je bed te hebben staan.

En als je prachtige wonder dan eindelijk geboren is, dan zal het ook een andere kraamtijd zijn dan je had gehoopt. Op het moment wordt er geadviseerd om zo min mogelijk mensen langs te laten komen. Mocht er visite komen, laat ze dan op 1,5 meter afstand. Die prachtige foto van oma met haar kleindochter zit er dus helaas niet in.

De lichtpuntjes van dit moment! Het is en blijft een bijzondere periode om zwanger te zijn, te bevallen en de eerste momenten met je kindje. Ga hier dan ook juist van genieten. Profiteer van de extra tijd dat je nu thuis bent met je gezin.

Gelukkig is uit onderzoek gebleken dat het lijkt dat zwangere vrouwen niet méér vatbaar zijn voor het virus dan iemand anders uit de leeftijdscategorie. Ook lijkt het erop dat de infectie niet ernstiger verloopt dan bij iemand anders uit diezelfde leeftijdscategorie. Helaas zijn er momenteel al ontzettend veel besmettingen over de hele wereld. Ook de sterftecijfers blijven oplopen. Echter is er gelukkig momenteel nog GEEN zwangere overleden aan het Corona virus. Wel is bekend dat er één zwangere is geweest die besmet was met het virus en daardoor zo benauwd is geworden dat zij beademd moest worden in het ziekenhuis. Wel is zij goed hersteld na deze beademing.

Ook de informatie die bekend is over de besmetting bij baby’s en jonge kinderen lijken mee te vallen. Uit de studie die is uitgevoerd in Wuhan zijn 3 pasgeboren baby’s positief getest op het virus. Zij vertoonden alledrie geen ziekteverschijnselen. Het lijkt erop dat het virus erg mild verloopt bij baby’s en jonge kinderen. Voor mij was dit een geruststellend gevoel in deze onzekere periode!

Het is een bizarre chaotische tijd die hopelijk snel voorbij gaat!

Denk aan jezelf en je dierbaren. Geniet van de momenten dat je nu thuis bent. ‘Stay safe and stay positive!‘

Liefs x

Jacqueline

Mama van Julia & Dean, Verloskundige en Eigenaresse Baby Glimpse Prenataal Echocentrum