Terug naar Blog
foto_weeenpij_

Weeënpijn! 10 Tips om hiermee om te gaan

Gepubliceerd op 18 augustus 2020 16:23

Een onbeschrijflijke pijn schiet door je lichaam. De pijn komt en gaat. Het is een pijn dat je niet kent. Dit maakt het lastiger om deze pijnscheuten goed op te kunnen vangen. Ook het idee van controleverlies en de onwetendheid over wat er nog gaat komen, zorgt voor nog meer angst tijdens de bevalling.

Nederland is nog steeds een van de weinige landen waar het vanzelfsprekend is om de bevalling in eerste instantie op een natuurlijke manier te doorstaan. Dit wil zeggen om niet direct een pijnstilling toe te passen zodra de weeën beginnen. Terwijl je hier soms meerdere keren om een pijnstilling moet vragen, voordat je er een krijgt, zal je bijvoorbeeld in Amerika duidelijk moeten aangeven dat je geen pijnstilling wil, anders heb je al een infuus of ruggenprik te pakken.

Al voelt het vaak niet zo tijdens de bevalling, toch is het vrouwenlichaam gemaakt om te bevallen. Je lichaam is zo ontwikkelt dat het alle stadia van de bevalling zelf aankan. Je lichaam maakt zelfs een natuurlijke pijnstilling aan, dat ervoor zorgt dat de pijn tijdens een bevalling dragelijk zou moeten maken.

Als verloskundige heb ik gemerkt dat het meerendeel van de zwangeren een lichte tot ernstige angst ontwikkelt voor de bevalling. Te veel spookverhalen worden er verspreid en er is tegenwoordig ook veel te lezen op het internet. Daarnaast helpt de onwetendheid over wat er dan precies gaat gebeuren en het verliezen van controle over je eigen lichaam ook niet mee om deze angst te beperken.

Regelmatig krijg ik de vraag of ik niet extra angstig ben voor de bevalling, omdat ik al zoveel bevallingen mee hebt gemaakt als verloskundige. Voor mij voelt dit juist als een voordeel. Tijdens mijn zwangerschap van Julia en nu van de baby boy, ben ik erg ontspannen voor de bevalling. Het klinkt raar, maar ik kijk er zelfs naar uit. Ik heb dan ook ontzettend veel geluk gehad met mijn bevalling van Julia. Deze bevalling verliep beter dan die volgens de ‘boekjes’. Vanaf de eerste wee tot aan de geboorte duurde in totaal 2 uur en 45 minuten! Niet dat deze bijna 3 uur durende bevalling makkelijk was. Maar door de snelheid was ik er gelukkig snel vanaf! Voor mij hebben de volgende punten enorm geholpen om goed en vlot te bevallen! Daarom wil ik deze 10 tips graag met jullie delen en hoop ik dat ook jullie uiteindelijk met een positief gevoel terug zullen kijken op je bevalling.

  1. Accepteer dat je GEEN controle hebt over je bevalling of je lichaam tijdens de bevalling; niet wanneer het begint, hoe het begint en hoe het verloopt. Probeer daarentegen WEL controle te hebben over jouw reactie op je bevalling.
  2. Accepteer de pijn
  3. Ontspan alle spieren; van je vingers tot aan je tenen.
  4. Vind de houding die voor jou het beste werkt, liggen op je zij (ga liggen op de zij waar de rug van het kindje ligt), staan langs het bed met je ellebogen op bed en wiebel met je heupen op en neer van links naar rechts, draai kleine rondjes terwijl je op een skippybal zit.
  5. Zorg voor warmte op de plekken waar je de meeste pijn ervaart; een kruik tegen je onderbuik of onderrug of ga onder de douche zitten/ neem een warm bad.
  6. Heb je last van rugweeën, zorg dat je partner je onderrug masseert met de palm van de hand, door kleine ronde cirkeltjes te draaien.
  7. Drink regelmatig tussen de weeën door, maar ga ook zeker regelmatig plassen. Een lege blaas helpt je het beste te bevallen.
  8. Blijf aan het begin van je bevalling zo lang mogelijk ‘normaal ademhalen’ tijdens een wee; rustig ademen door de neus. Begin niet te vroeg met het wegzuchten van de weeën.
  9. Zodra de weeën erg pijnlijk worden en je niet meer normaal kunt ademhalen, sluit dan je ogen tijdens een wee, adem rustig en diep in via je neus (4 tellen) en adem rustig en diep uit via je mond (4 tellen).
  10. Zoek een ruimte op (thuis of in het ziekenhuis) waar het rustig is en jij het beste kan ontspannen.

Bevallen is niet makkelijk of pijnloos, maar houd in je achterhoofd vast dat een vrouwenlichaam hiervoor is gemaakt. De pijn is onbeschrijfelijk, maar de natuur is gelukkig zo ontwikkeld dat jouw lichaam een automatische pijnstilling aanmaakt wat ervoor moet zorgen dat je de bevalling kan doorstaan (ook al voelt dat op dat moment totaal niet zo). EN vergeet niet: WHO RUN THE WORLD… MOMS!!!!!

Liefs x,

Jacqueline Steenbeek

Mama van Julia & Dean, Eigenaresse Baby Glimpse, Verloskundige