Terug naar Blog
julia-en-mama-2-1200x1800_blog

Wat voor mama word jij?

Gepubliceerd op 18 augustus 2020 15:43

Een vriendin zijn, een zus zijn, een tante zijn, een collega zijn.. Je bent het automatisch en vaak sta je er niet bij stil. Maar ‘Mama zijn’ klinkt toch wel als een groter begrip. Het is en blijft zo spannend als je mama gaat worden. Hoe zal jij zijn als mama? Wat vind jij belangrijk als rol als moeder. Het zijn allemaal dingen wat misschien wel fijn is om even bij stil te staan, voordat je echt mama wordt.

Geen een moeder is perfect! En als een moeder perfect lijkt te zijn, dan is het vaak niet echt. Iedereen leert vanaf de geboorte van het kindje hoe zij de beste moeder voor haar kind kan vormen. Je leert door te doen. En gelukkig bezit iedere vrouw een mooi moeder instinct. En soms gebeuren er dingen waarbij je achteraf denkt, had ik het maar anders gedaan. En daar leer je immers van.

Tijdens je zwangerschap kan het je nogal benauwen als je nadenkt dat je over een paar maanden/weken moeder zal zijn. Er gaat enorm veel veranderen in je leven en het leven van je gezin. Je zal een andere rol innemen, niet alleen meer als liefdespartner, maar nu ook als moeder. De normale dingen, als snel een boodschapje doen, onverwachts een drankje doen in de stad of een leuke date night inplannen, zullen niet meer zo gemakkelijk vanzelfsprekend zijn. Ook ikzelf vond het ontzettend spannend om moeder te worden. Ik dacht er regelmatig over na en besprak het ook met mijn partner. Wat vinden wij belangrijk, hoe kijken wij samen naar de opvoeding, wat willen wij onze dochter graag meegeven in de opvoeding, waar hopen wij invloed op te hebben gezien het karakter van ons kindje?
Dan is het ook nog de vraag of je er hetzelfde over denkt als je partner. Liggen jullie op een lijn wat betreft de opvoeding?

Het kan nooit kwaad om hier al goed over na te denken in je zwangerschap. Wat kan helpen is na te denken over je eigen jeugd en gezinssituatie. Wat staat je positief bij over de opvoeding die jij hebt gekregen van je moeder? Hoe was jouw moeder? Ook is het goed om na te gaan wat jij anders zou doen qua opvoeding dan je hebt ontvangen van je moeder. Welke normen en waarden vind je belangrijk? Bespreek deze punten ook samen met je partner. Denkt hij er hetzelfde over? Het is fijn dat je als ouders dezelfde visie deelt over de opvoeding van je kindje. Natuurlijk is ieder persoon anders. Vaak zijn moeders wat zachtaardiger en zullen sneller toegeven aan hun kind. Vaders zijn wat standvastiger en kunnen vaak iets harder optreden wanneer dit nodig is. Op deze manier kun je elkaar juist aanvullen en van elkaar leren.

Een andere belangrijke verandering die plaats zal vinden in je leven, is de vorm van stress. Voordat ik moeder was, kon ik mij nogal druk maken om dingen. Voornamelijk ook kleine, onbenullige dingen. Die op dat moment in mijn ogen erg groot leken te zijn. Nu ik moeder ben, heb ik geleerd het belangrijke van het onbelangrijke te onderscheiden. Ik maak mij nu meer druk om de dingen die er echt toe doen. Dat heeft mij gelukkig veel meer rust gegeven. Echter maak ik mij nu ook weer meer zorgen, omdat je de verantwoordelijkheid hebt van een kindje. Je wil het zo goed mogelijk doen. En ik kan mij nog zo goed herinneren, die eerste keer dat Julia viel en zichzelf pijn deed. Nou.. bij mij rolde de tranen ook over mijn wangen! Maar goed, dat hoort erbij en wat ik van opa’s en oma’s hoor, zullen de zorgen over je kind nooit verdwijnen. Hoe oud je kind ook zal zijn.

Zoals ik ook al eerder aangaf. Instinct is een belangrijk element die je mee zult nemen in de rest van je leven als moeder. Hoe spannend het ook voelt om moeder te zijn, volg je gevoel. Houdt je normen en waarden (zoals je die hebt besproken met je partner tijdens je zwangerschap) in je achterhoofd en probeer de moeder te zijn, zoals jij zou willen dat jouw moeder is (of misschien ook wel is). Je groeit vanzelf in de fases van je kind en voor je het weet kun je je rol als moeder niet meer wegdenken.

Geniet van de mooiste rol die je hopelijk mag ontvangen; Moederschap!

Liefs x
Jacqueline Steenbeek

Mama van Julia, Verloskundige & Eigenaresse Baby Glimpse Prenataal Echocentrum