Terug naar Blog
foto_blog_rr

​Wat moet je weten over je bloeddruk tijdens je zwangerschap?

Gepubliceerd op 12 september 2021 10:16

Als je al een keer een afspraak hebt gehad bij je verloskundige, dan zal je waarschijnlijk wel weten dat het meten van je bloeddruk een belangrijk onderdeel is ter controle van je zwangerschap. Met een grote regelmaat wordt deze gemeten. Wist je dat een zwangere bij een eerste zwangerschap 10-15% kans heeft om een hoge bloeddruk te ontwikkelen? Bij een tweede zwangerschap wordt deze kans kleiner.


Een hoge bloeddruk kan ernstige gevolgen hebben voor de moeder zelf, maar ook voor de zwangerschap. Het is daarom belangrijk dat een hoge bloeddruk op tijd wordt opgemerkt en de juiste zorg wordt ingezet.

Wat is nu precies een bloeddruk?

Heel kort, een bloeddruk is de druk in je bloedvaten. Deze druk is belangrijk om je bloed rond te kunnen pompen door je lichaam, zodat al je organen van bloed/zuurstof worden voorzien .

Bovendruk/onderdruk

Wij spreken altijd van een hoge en een lage bloeddruk, ofwel boven- en onderdruk. Een bovendruk is de druk in je bloedvaten wanneer je hart samentrekt. Ben je aan het sporten of ben je gespannen, dan gaat je hart sneller en harder pompen, dus zal deze druk automatisch gaan stijgen. Ga je slapen, dan zal deze automatisch snel verlagen. De bovendruk is dus vrij makkelijk te beïnvloeden.

De onderdruk is de druk in je bloedvaten wanneer je hart ontspannen is (wanneer de hartkamers zich dus weer vullen met bloed). Op dit moment zouden de bloedvaten een ontspannen druk moeten ervaren, omdat dit het ‘rust’ moment is in de vaten.

Je onderdruk is minder beïnvloedbaar en dus erg belangrijk dat deze stabiel /laag is.

Wat is een normale bloeddruk in je zwangerschap?

Een normale bloeddruk bij een zwangere is vaak rond 120/80 mmHz(bovendruk/onderdruk). Natuurlijk is het belangrijk te weten wat een ‘normale bloeddruk is bij iedere zwangere. Heb je normaal een vrij lage bloeddruk, dan kan deze gemiddelde bloeddruk van 120/80 mmHz dus vrij hoog zijn. Om je uitgangspunt te weten, zal het liefste zo vroeg mogelijk in je zwangerschap (bij de intake) je bloeddruk worden gemeten.

Door de zwangerschapshormonen ( met name progesteron) treedt er vasodilatatie op en neemt de elasticiteit van het hart en de grote vaten toe. Het gevolgd hiervan is dat een bloeddruk bij een zwangere al bij 6 weken zwangerschap duidelijk verlaagt is. Een bloeddruk blijft vaak dalen tot 20- 24 weken zwangerschap. Ze noemen het rond deze termijn ook wel de ‘mid-pregnancy drop’. Je bloeddruk is dan op zijn laagst in de zwangerschap en dit kan tot gevolg hebben dat je meer vermoeid bent, sneller duizelig wordt. Vanaf 28 weken zwangerschap stijgt een bloeddruk weer naar de normale bloeddruk waarde, zoals je had voordat je zwanger was. Je merkt daardoor dat een zwangerschapshypertensie (hoge bloeddruk) vaak in het 3e trimester van je zwangerschap ontstaat.

Een hoge Bloeddruk

Een hoge bloeddruk kan soms onopgemerkt ontstaan. De een zal wel klachten ontwikkelen, maar dit is niet altijd het geval. Een bovendruk hebben we het liefste niet boven de 140 mmHz. Een onderdruk niet boven de 90mmHz .Wordt er een bloeddruk gemeten van 140/90 mmHz of hoger, dan wordt er of over 4 uur nogmaals gemeten of direct doorverwezen naar het ziekenhuis.

Een combinatie van een hoge bloeddruk en eiwitten in de urine is een teken dat de kans bestaat dat de zwangere ook wel een pre-eclampsie ontwikkelt.

Wat zijn klachten die vaak gepaard gaan met een hoge bloeddruk?

Let er dus op als je deze klachten ontwikkelt. Meld dit dan aan je verloskundige.

  • Hoofdpijn
  • Sterretjes zien
  • Braken
  • Gevoel van een strakke band om je hoofd of bovenbuik
  • Pijn in de bovenbuik of tussen de schouderbladen
  • Plotseling vocht vasthouden in bijvoorbeeld gezicht, handen of voeten.

Ook kunnen er dus een verhoogd aantal eiwitten in de urine zitten. Dit zal ook gecontroleerd worden om de ernst van de bloeddruk vast te kunnen stellen.

Hopelijk vond je dit een interessant blog! Wil je op de hoogte blijven over vanalles rondom je zwangerschap? Vergeet mij dan vooral niet te blijven volgen.

Liefs,

Jacqueline

Verloskundige, Eigenaresse Baby Glimpse, Mama van Julia en Dean