Terug naar Blog
6BBA8FE5-A3F1-4609-AF36-2BD0824DF3EE

Rode vlekjes bij je baby - Haemangiomen

Gepubliceerd op 01 mei 2022 09:08

Een plotseling verschijnend rood vlekje op de huid bij je baby. Waarschijnlijk schrik je hiervan. Wat kan het zijn? Gaat het nog weg?

Het kan zijn dat je kindje geboren wordt met een rode vlek op zijn/haar lichaam. Ook in de eerste dagen/weken na de geboorte kunnen rode vlekken ontstaan. Het kan o.a. een wijnvlek zijn, een ooievaarsbeet, allergische reactie of een aardbeienvlek. Mocht je een plekje aantreffen, laat het dan altijd even aan je verloskundige of het consultatiebureau zien.

Onze dochter

Onze dochter begon in de kraamweek 4 verschillende rode plekjes te ontwikkelen, verspreid over haar lichaam. Het begon als een klein rood stipje, wat steeds groter en roder werd. Dit bleken hemangiomen te zijn, ofwel aardbeienvlekjes.

Wat is het

Haemangiomen zijn goedaardige woekeringen van bloedvaten. Ze kunnen in de huid ontstaan, maar ook in andere organen. Een haemangioom onstaat bij 1 op de 10 baby’s en komt vaker voor bij meisjes. Het krijgen van haemangiomen is niet erfelijk. Ze groeien vaak 6 maanden lang en blijven daarna enkele jaren goed zichtbaar. Bij de meeste kindjes zijn ze uiteindelijk vanzelf weer verdwenen bij een leeftijd van 7 jaar. Je ziet in de loop der jaren steeds meer een ‘grijze’ kleur ontstaan in de haemangioom.

Behandeling nodig

Omdat onze dochter 4 zichtbare haemangiomen had, bestond de kans dat zij ook haemangiomen zou hebben op organen. Ontwikkelen deze haemangiomen zich bijvoorbeeld binnen een bloedvat of op het hart, dan zou dit een probleem kunnen veroorzaken. Hierdoor werd er bij Julia een echo gemaakt, om te kijken of er bijzonderheden te zien waren. Gelukkig was dit niet het geval en konden wij verder geen haemangiomen vinden. Wel groeide de haemangioom op haar onderlip in een korte tijd enorm. Deze was vuurrood en flink gezwollen. Via het consultatiebureau werden wij naar het ziekenhuis gestuurd, om de arts mee te laten kijken. Deze kinderarts liet weten dat wij bij een leeftijd van 11 maanden moesten starten met corticosteroiden, om de hemangioom niet verder te laten groeien, zodat het geen cosmetische gevolgen zou hebben voor Julia op latere leeftijd.

Ikzelf gebruik het liefste geen medicijnen, alleen wanneer dit echt nodig is. Voor mij voelde dit beleid van deze arts totaal niet goed en daarom heb ik een second opinion aangevraagd in een ander ziekenhuis, waar ze een speciale Haemangiomen poli hebben.

Na een vervolg onderzoek, door deze specialist, kregen wij het advies GEEN medicatie te geven aan onze dochter. Het gaf deze specialist de voorkeur om het af te wachten en de groei in de gaten te houden. Gelukkig bleek de groei stil te staan en hebben wij geen medicatie hoeven geven.

Nu Julia inmiddels 4 jaar is, zien wij de haemangiomen lichtelijk verdwijnen. De rode plekjes worden wat meer grijzig van kleur en de zwelling wordt minder. Zelf heeft ze er gelukkig nooit last van gehad en verteld ze met trots tegen mensen en de kindjes in haar klas wat het is!

Dat maakt mij als mama helemaal trots op mijn sterke mooie dochter!

Verschijnen er rode plekjes op de huid van jouw kindje, geef dit dan aan aan je verloskundige of het consultatiebureau. Zij kunnen je meer informatie geven over wat het is en of deze vanzelf weer weggaan.

Liefs!

Jacqueline Steenbeek

Mama van Julia & Dean, verloskundige, echoscopiste, founder Baby Glimpse