Terug naar Blog
foto_blog_zwangerschapssuiker

Help! Ik heb zwangerschapssuiker!!

Gepubliceerd op 22 januari 2021 08:30

Zwangerschapsdiabetes, ook wel zwangerschapssuiker genoemd, is iets wat tegenwoordig erg vaak voorkomt bij zwangeren. 1 op de 20 zwangere ontwikkelt zwangerschapsdiabetes. Veel mensen denken dat zwangerschapsdiabetes alleen maar voorkomt bij vrouwen die ontzettend veel zoetigheden nuttigen en/of die een hoog BMI hebben. Helaas hebben alle zwangeren kans om zwangerschapsdiabetes te ontwikkelen. Ook als je maatje 36 hebt en je iedere dag trouw je smoothie nuttigt.

Wat is zwangerschapsdiabetes nu precies?

Bij zwangerschapsdiabetes heeft de zwangere te veel suiker (glucose) in het bloed. Normaal gesproken maakt je lichaam insuline aan, wat ervoor zorgt dat de cellen glucose opnemen uit je bloed. In de zwangerschap zijn de lichaamscellen minder gevoelig voor insuline. Daarom heb je als zwangere meer insuline nodig om alle suikers uit het bloed op te kunnen nemen. Bij de meeste zwangere maakt het lichaam daarom automatisch al meer insuline aan. Gebeurt dit niet, dan heb je een grote kans dat je zwangerschapsdiabetes ontwikkelt. Bij een kleine inname van suikers, stijgt je suikerspiegel in je bloed daarom enorm. Deze suikers zullen dan gaan opstapelen in je bloed.

Wat voor invloed heeft dit op je kindje?

Gelukkig is zwangerschapsdiabetes meestal tijdelijk. Het is echt gerelateerd aan je zwangerschap. Door de blijvende hoge suikerwaarden in je bloed heb je kans op een groter kind. Meestal krijg je daarom ook extra groei echo’s als je zwangerschapsdiabetes hebt. Ook bestaat de kans dat je kindje na de geboorte een te laag bloedsuiker krijgt. Hij/zij heeft niet meer die continue suikertoevoer door jouw lichaam. Dit kan schadelijk zijn voor het kindje, daarom is het belangrijk dat je kindje voldoende voeding binnen blijft krijgen na de geboorte. Ook heb je meer kans dat je kindje geel gaat zien na de geboorte.

Helaas kan zwangerschapsdiabetes ook een negatief effect hebben op jouzelf. Je kan namelijk een hoge bloeddruk ontwikkelen tijdens je zwangerschap en de kans is beduidend groter om zelf diabetes type 2 te ontwikkelen na je zwangerschap. Uit onderzoek is gebleken dat dit vaak na 5-10 jaar na je zwangerschap ontstaat.

Waar kan je op letten om zwangerschapsdiabetes zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken?

Het is duidelijk dat je liever zwangerschapsdiabetes zoveel mogelijk vermijd of onder controle wil houden. Heb je hier nu zelf wel invloed op? Het is zeker niet te voorkomen om zwangerschapsdiabetes te ontwikkelen. Wel kan je op dingen letten, om de kans op ontwikkeling zoveel mogelijk te verkleinen en om je suikerwaarde zoveel mogelijk onder controle te krijgen.

Voeding! Dat is het belangrijkste waar jij invloed op hebt en waar jij op kan letten. Gezonde voeding is sowieso belangrijk voor jou en je kindje. De glucose is afkomstig van koolhydraten. Probeer je koolhydraatinname daarom te beperken. Ga zeker niet lijnen of geen koolhydraten meer eten! Koolhydraten zijn namelijk ook heel belangrijk voor de ontwikkelingen in je zwangerschap. Let erop dat je gevarieerd eet. Probeer dagelijks fruit, groente, vlees of vis te eten. En let erop dat je niet alleen 3 grote maaltijden per dag eet, maar eet liever ook kleine tussendoortjes tussen de maaltijden door.

Kortom:

  • Drink GEEN frisdrank of vruchtensapjes
  • Drink alleen water, thee of koffie (zonder suiker of zoetje!)
  • Wil je graag iets anders drinken dan water, neem dan aanmaaklimonade met 0% toegevoegde suikers
  • Eet maximaal 2 stuks fruit per dag
  • Eet liever geen zoetigheden
  • Drink 1,5-2 L water per dag
  • Probeer regelmatig te sporten en dagelijks minimaal 30 min te bewegen.

Let’s hope for a good and healthy pregnancy <3 En hopelijk hoef je niet dat smerige suikerdrankje te drinken (degene die het al een keer hebben moeten doen, weten waar ik het over heb! Blehhh haha)

Liefs x


Jacqueline Steenbeek

Verloskundige, eigenaresse Baby Glimpse, Mama van Julia & Dean

ps. Wat vonden jullie van deze nieuwe blog? Vinden jullie het leuk als ik met een regelmaat een nieuwe blog post? Hebben jullie verzoekjes over onderwerpen? Please let me know! Stuur mij een mail of dm via instagram @babyglimpse.nl