Terug naar Blog
dkt-prik-1638x2048_blog

Heb jij de kinkhoest-vaccinatie al gehaald?

Gepubliceerd op 18 augustus 2020 16:18

Ben jij zwanger? Heb jij je vaccinatie al gehaald?

Een nieuwe vaccinatie tijdens je zwangerschap, ook wel de 22 weken prik of DKT-prik genoemd. Is het verstandig om deze te laten zetten? Wat houdt het precies in? Tijdens mijn vorige zwangerschap heb ik deze niet laten zetten, waarom zou ik hem nu wel laten zetten?

Lees hieronder alles wat je wil weten over de kinkhoest-vaccinatie tijdens je zwangerschap.

Kinkhoest wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie kan erge hoestbuien veroorzaken en voor jonge baby’s kan het zelfs gevaarlijk zijn. Zij kunnen longontsteking of hersenschade krijgen en zelfs eraan overlijden. Ieder jaar worden er nog steeds 170 kinderen opgenomen in het ziekenhuis met een kinkhoest besmetting. In Nederland krijgen baby’s hun eerste vaccinatie als ze 2 maanden oud zijn. Vooral die eerste 2 maanden na hun geboorte zijn ze het meest kwetsbaar. En daarom hebben ze de 22 weken prik, ook wel DKT-prik (Difterie, Kinkhoest en Tetanus) genoemd bij zwangere ontwikkeld. Het beschermd jou en de baby naast de kinkhoest, ook tegen difterie en tetanus.

Als je de DKT-prik vanaf je 22 weken zwangerschap laat zetten, wordt je kindje beschermd vanaf de geboorte tegen Kinkhoest, Difterie en Tetanus. Ook jijzelf bent dan beschermd, wat natuurlijk ook fijn is. Jij kan op deze manier geen kinkhoest overkrijgen van een ander of iemand anders besmetten.

Deze vaccinatie is net nieuw in Nederland. Het kan daarom zijn dat je hier nog weinig of zelfs niks over hebt gehoord van je verloskundige. Het fijne is dat deze prik vanaf 16 december (aanstaande maandag al!) standaard aan alle zwangere (gratis!!) wordt aangeboden. Ben je nu al verder dan 22 weken zwanger, dan kan het nog steeds heel nuttig zijn om deze te laten zetten. Als je de prik 2 weken voor je bevalling laat zetten, dan is je kind alsnog goed beschermd!

Een andere fijne bijkomstigheid bij het laten zetten van deze vaccinatie tijdens je zwangerschap is dat je je kind 1 prikje minder hoeft te geven na zijn/haar geboorte. Normaal gesproken krijgen ze wanneer ze 2 maanden oud zijn al hun eerste DKT-prik. Ik kan het mij nog zo goed herinneren bij mijn dochtertje Julia. Ze was nog zo klein en kwetsbaar. Vrolijk lag ze daar rond te kijken bij het consultatiebureau, nog niks vermoedend! Totdat die flinke naald (in vergelijking met haar kleine lichaampje) haar een prik gaf. Eerste kwam een diepe inademing en daarna 100% volume gehuil! De tranen schoten ook bij mij in mijn ogen. Gelukkig duurde het huiltje maar 2 minuten en weet je dat het alleen maar goed is voor je kind. Maar als ik deze prik voor mijn kind kan overnemen, dan vind ik het alleen maar fijn. Als je als zwangere deze vaccinatie laat zetten, krijgen kinderen hun eerste vaccinatie dan dus bij 3 maanden ipv 2 maanden!

Wil jij meer weten over de DKT-vaccinatie of wil jij hem graag laten zetten? Neem dan contact op met je verloskundige. Zij weten je hier alles over te vertellen.

Nog een hele fijne en goede zwangerschap gewenst!

Liefs x

Jacqueline

Verloskundige, mama van Julia, Eigenaresse Baby Glimpse Prenataal Echocentrum