Terug naar Blog
Blog_difrax

Flesjes & fopspenen: welke zijn het fijnst

Gepubliceerd op 02 oktober 2020 10:00

Tijdens de echo zien wij vaak de handjes bij het gezichtje van de kinderen. Duimt het kindje nou? In de buik hebben kinderen nog niet echt een zuigbehoefte. Wel vinden ze het fijn om hun handen zo dicht mogelijk bij hun gezicht te houden. Zodra de kindjes ter wereld komen, verandert dit direct. Ze lijken niet verzadigbaar! Als je je pink in de mond stopt van je kindje, zul je merken wat een zuigbehoefte dat kleine wezentje al heeft.


Zodra baby’s ter wereld komen, komt de ademhaling op gang. De stembanden worden gelijk uitgeprobeerd door te gaan huilen en ze gaan voor het eerst om zich heen tasten. Als verloskundige adviseren wij ook altijd om de baby direct op de blote borst bij mama te leggen. Ze voelen en ruiken dan de huid van mama, wat kalmerend werkt en het helpt bij de binding tussen moeder en kind. Als je de baby op onderzoek uit laat gaan en redelijk dicht bij de tepels legt, dan zul je zien dat iedere voldragen baby een instinct heeft om naar de tepel te kruipen. De zuigbehoefte is direct aanwezig!

In de eerste dagen na de bevalling zal je merken dat jouw kindje een automatische zuigbehoefte heeft ontwikkelt. Zodra de tepel of het topje van de fles het gehemelte raakt, wordt de zuigbehoefte gestimuleerd. Bij het ene kind, zal dit wat sterker aanwezig zijn dan bij de ander. Grotendeels van de kindjes zullen daarom ook niet verzadigd zijn als ze hun voeding hebben genuttigd. Zij zullen pas tevreden zijn als ze verder kunnen zuigen op een speen. Niet voor niks zien we zoveel baby’s / kinderen met een (tegenwoordig steeds hippere) speen rondlopen.

Welke speen en flesje past nu het beste bij jouw kindje? Uit ervaring kan ik zeggen dat dit een grote struggle bij ons was. Onze dochter Julia, kreeg borstvoeding en daarnaast moest ze niks hebben van flesjes of spenen. Het enige waar zij rustig van werd, was de borst. Enerzijds natuurlijk hartstikke fijn dat de borstvoeding zo goed verliep. Anderzijds verschrikkelijk dat ze niks accepteerde, want ik was dus letterlijk onafscheidelijk van mijn kind. Dagelijks probeerde wij afgekolfde melk via een flesje aan haar te geven. Zodra het topje van de speen ook maar in de mond kwam, raakte ze overstuur. Totdat wij de flesjes van Difrax probeerde. Ik wist niet dat een kind zo kritisch kon zijn op een ‘merktype’ fles! Maar ja dus! Toen wij voor het eerste de Difrax fles probeerde, raakte ze niet overstuur. Dat was een stap vooruit! De dag erna, dronk ze een paar milliliter uit de fles! En op dag 3 kregen wij de hele voeding erin! Yes! Wat kan je dan blij zijn dat je kindje een flesje leegdrinkt.

Toen baby nummer 2 geboren werd, was het voor mij dus duidelijk dat ik direct met de Difrax flessen zou gaan beginnen. Ook hij is helemaal tevreden met deze flesjes. Het fijne vind ik ook dat allebei mijn kinderen geen melk teruggeven na de voeding met deze Difrax flessen! Ik krijg er alleen een kleine (soms mega grote) boer uit!

Zoals een baby een voorkeur kan hebben voor een ‘merk’ fles. Zo is het ook trouw aan een bepaalt merk. Bizar hoe ze dit al op die leeftijd doorhebben. Het liefste willen ze dus ook de speentjes van datzelfde merk als hun flesje is. Daarnaast is het ook verstandig om de speentjes en de flesjes van hetzelfde merk aan te bieden aan je kindje. Door het gebruik van de speentjes, raken ze gewend aan een bepaalde vorm in de mond en dit zal het drinken uit de flesjes juist stimuleren.

Toen ik in contact kwam met Difrax en ik hun mijn verhaal vertelde vonden ze het geweldig om te horen. Het mooie is dat ik met mijn praktijk Baby Glimpse in de positie ben om leuke samenwerkingen aan te gaan met de mooiste producten en merken. Zo dus ook Difrax. Er volgt namelijk een ontzettend leuke win actie. Houd daarom dan ook mijn Instagram in de gaten! Morgen volgt die geweldige win actie!!!

Liefs,

Jacqueline

Verloskundige, mama van Julia & Dean, eigenaresse van Baby Glimpse