Terug naar Blog
jacq_blog_123

De tips tegen misselijkheid in je zwangerschap

Gepubliceerd op 23 april 2021 08:11

Je trekt de geur van koffie ineens niet meer. Je normaal o zo favoriete ontbijtje kan je ineens niet meer binnenhouden.. Helaas heeft ongeveer 90% van alle zwangeren last van misselijkheid in het eerste trimester van de zwangerschap. Deze misselijkheid gaat soms zelfs gepaard met regelmatig overgeven.


De meeste zwangeren hebben last van misselijkheid vanaf 9 weken zwangerschap t/m 16 weken zwangerschap, welke vaak in de ochtend het heftigste is. De misselijkheid wordt veroorzaakt door zwangerschapshormonen. Het is helaas nooit bewezen dat 1 strategie helpt tegen de misselijkheid. Daarom is het aan te raden om verschillende dingen te proberen, in de hoop dat iets bij jou helpt.

Hier DE TIPS van mij als verloskundige tegen misselijkheid:

1: Multivitamine

Uit een onderzoek in Australiƫ is gebleken dat het helpt om multivitamine voor zwangeren ten minste 3 maanden in te nemen voordat je zwanger raakt. Ben je al zwanger, start hier dan zeker mee!

2. Massage

Uit onderzoek is gebleken dat het kan helpen om een lichte druk/massage uit te oefenen op je onderarm. Dit zou je het beste kunnen doen ongeveer 3 vingers breed onder je pols, tussen je twee pezen.

3. Blijf gehydrateerd

Het is van belang dat je voldoende vocht binnenkrijgt. Ook dit helpt tegen je misselijkheid. Probeer daarom iedere 15 minuten in ieder geval een slokje water te nemen. Lukt het niet om water binnen te houden? Dan kan het helpen om op ijsklontjes te sabbelen.

4. Gember

Uit onderzoek is gebleken dat gember een natuurlijke werking heeft tegen misselijkheid en overgeven. Drink daarom lekker wat verse gember thee!

5. Kleine maaltijden

Eet kleine beetjes per keer. Het helpt om iedere 2 uur wat te eten en de grote maaltijden te vermijden.

6. Crackers

Eet droge licht gezouten crackers voordat je uit bed komt en je ochtend routine start. Ook het eten van naturel soepstengels kan soms een oplossing zijn.

7. Kruiden

Vermijd gekruid eten. Dit kan je maag irriteren, waardoor de misselijkheid gestimuleerd kan worden.

8. Sapjes

Vermijd frisdrank en fruit sapjes. Ook dit kan de symptomen van misselijkheid bevorderen.

9. Frisse lucht

Probeer ondanks wanneer je je misselijk voelt, toch regelmatig een kleine wandeling buiten te maken. Frisse lucht doet wonderen.

Mochten deze tips niet voldoende helpen en houd je weinig voeding/vocht binnen. Neem dan vooral contact op met je verloskundige.

Liefs,

Jacqueline Steenbeek

Verloskundige, eigenaresse van Baby Glimpse en moeder van Julia en Dean