Terug naar Blog
jac-en-julia-voor-blog-1

De ontwikkelingen van je kindje

Gepubliceerd op 18 augustus 2020 15:45

Twee eicellen vermenigvuldigen zich in een razend tempo tot honderden.. duizenden cellen. Dat kleine boontje dat je bij 6 weken zwangerschap tijdens de echo ziet, van ongeveer 0,20cm grootte, en nu al met een kloppend hartje zichtbaar. Iedere week groeit het kindje zo hard en verandert er zo veel. Niet gek dat je dus erg moe kunt zijn aan het begin van je zwangerschap. De ontwikkelingen van je kindje vergt nu eenmaal veel energie.

Hoe ontwikkeld dat kleine klompje cellen zich tot een prachtige baby?

Hieronder lees je kort wat uiterlijke kenmerken van je kindje gedurende de ontwikkelingen van de zwangerschap. Ik heb maar enkele kenmerken benoemd. Dit omdat er natuurlijk zo ontzettend veel gebeurd. Maar de vraag die ik erg vaak krijg is: Hoe zwaar en hoe groot is mijn kindje ongeveer? Dus hieronder o.a. een overzicht daarvan 🙂

12 weken zwangerschap14 gram9 cm lengte

Het kindje heeft nog relatief een groot hoofd. De uitwendige geslachtshormonen zullen zich nu steeds meer gaan vormen en zichtbaar worden. De ogen liggen nog wijd uiteen en zijn gesloten. De oren zitten nog relatief laag aan het hoofdje.

16 weken zwangerschap110 gram16 cm lengte

Het geslacht van het kindje is uitwendig goed zichtbaar. Of de 3 kleine streepjes zijn zichtbaar als het vrouwelijke geslacht, of de ballen en piemel zijn zichtbaar als het mannelijke geslacht. De huid is nog transparant en de bloedvaten zijn goed zichtbaar. De ogen kijken nu naar voren en de oren zijn normaal geïmplanteerd.

20 weken zwangerschap300 gram20-25 cm lengte

De huid is helemaal bedekt met talg, dit ter bescherming van de huid, omdat het kindje zich continue in het vruchtwater bevindt. Ook is het kindje behaard over het hele lichaam en beginnen de haartjes te groeien op het hoofdje. De eerste haartjes verschijnen vooral onder op het achterhoofd; een soort van klein matje!

24 weken zwangerschap630 gram30 cm lengte

De huid is erg gerimpeld, het bevindt zich immers in het water. De wenkbrauwen en wimpers zijn nu aanwezig. Ook zullen de ogen zich vanaf nu af en toe gaan openen en de nagels hebben zich ontwikkeld op de vingers. Het kindje heeft nu nog geen onderhuids vet.

28 weken zwangerschap1100 gram35 cm lengte

De huid van het kindje is nu rood van kleur en nog steeds bedekt met veel talg. De ogen zijn steeds vaker open als het kindje wakker is. Dit is ook te zien tijdens de 3D en 4D echo’s. Nu zijn ook de teennagels aanwezig bij het kindje. Doordat er zich meer onderhuids vet aan het vormen is, zijn er minder rimpels aanwezig bij het kindje.

32 weken zwangerschap1800 gram40 cm lengt

De huid van het kindje is nog steeds dun en rood van kleur. De oorschelp is gevormd en zichtbaar tijdens de echo, ze zijn gekruld en zacht. De voeten van het kindje zijn nog relatief groot in vergelijking met de rest van het lichaam. De voeten hebben nog geen voetzool lijnen.

36 weken zwangerschap2500 gram45 cm lengte

De huid wordt iets meer roze van kleur met nog steeds veel talg op de huid. De testes zijn vaak ingedaald. Ook is de oorschelp nu helemaal gevormd en niet meer zo zacht, hij veert nu terug. Ook is er nu al flink wat vet aanwezig onder de huid. De lichaamsbeharing over de hele huid is zo goed als verdwenen.

40 weken zwangerschap3300 gram50 cm lengte

Het kindje heeft nu alle kenmerken van een voldragen baby. De huid is bleekroze, het talg verdwijnt steeds meer en is nu vooral nog aanwezig in de liezen en oksels. Het borstklierweefsel heeft zich gevormd en de voetzool lijnen hebben zich gevormd.

Laat het kindje nu maar komen! De dagen rondom de uitgerekende datum is ontzettend spannend! Wanneer gaat de bevalling beginnen? Kan je nog even een dagje naar je familie die bijvoorbeeld een uurtje van je vandaan wonen? Of breken net je vliezen als je boodschappen aan het doen bent? Allemaal vragen die bij veel zwangere door het hoofd schieten.

In de volgende blog ga ik hier verder op in.. De dagen voor de bevalling!

Hopelijk vonden jullie deze blog weer leuk en nuttig om te lezen. Mocht je feedback hebben of inspiratie hebben over een volgende blog? Laat het dan even weten hieronder bij de reacties 🙂


Liefs x


Jacqueline Steenbeek

Mama van Julia, Verloskundige & Eigenaresse Baby Glimpse Prenataal Echocentrum