Terug naar Blog
blog_de_eerste_voeding

De eerste voeding

Gepubliceerd op 17 augustus 2020 15:35

Ze is nog geen uur oud en daar ligt ze dan, bloot op mijn borst. Hier had ik negen maanden naar uitgekeken! Met een rollercoaster aan emoties die door mijn lichaam heen razen, bewonder ik mijn dochter. Ze maakt lieve zachte geluidjes en deze maken al snel plaats voor hard gehuil. Met heel veel kusjes probeer ik haar te sussen. Daarna leg ik haar aan de borst en zodra ze mijn tepel in haar mond heeft, begint haar zuigtechniek op gang te komen. Wat geweldig hoe moedernatuur dit allemaal heeft geregeld.

Mijn naam is Jacqueline Steenbeek, ik ben verloskundige en heb een echo praktijk genaamd Baby Glimpse!

Als verloskundige weet ik dat je kraamweek niet altijd een grote roze wolk is. Toch had ik het geluk dat het wel zo voelde. Zo bijzonder dat kleine wondertje. De geluidjes die ze maakt en dan lijkt het ook nog of er een mini-me naast je ligt. Ik kon heel de dag naar haar kijken. Ook had ik het geluk dat het vanaf dag 1 lukte met het geven van borstvoeding. Ik weet vanuit mijn ervaring als verloskundige, dat borstvoeding niet voor iedereen is weggelegd. Het kan een hele strijd zijn met tepelkloven, borstontstekingen, onzekerheden e.d. Ik moedig daarom vrouwen vooral aan om te kiezen voor die voeding, die voor hen goed voelt, of het nou borst- of flesvoeding is. Als er enige twijfel is, dan zal ik zeker de borstvoeding aanmoedigen. Studies bewijzen immers nog steeds dat borstvoeding de beste voeding is voor je kind met de meest optimale samenstelling van voedings- en antistoffen.

Onze kleine trots!

Ondanks dat de borstvoeding de eerste week na mijn bevalling super goed verliep, bleef het niet altijd leuk. Zoals veel kraamvrouwen wel ervaren, kreeg ik in de tweede week van mijn kraamperiode tepelkloven. Aii, wat pijnlijk is dat! Tot bloedens aan toe. Ik had geen andere keus dan voorlopig te gaan kolven en Julia niet meer aan de borst te laten drinken. Op deze manier kregen mijn borsten iets meer rust om te kunnen herstellen. Het nadeel hiervan is dat de kolf lang niet zoveel melk uit mijn borsten kan krijgen als mijn dochter. Zij is immers toch de meest krachtige ‘kolf’. En dan nog te bedenken hoe lang je bezig bent met iedere voeding. Eerst kolven, dan de melk via een flesje geven en niet te vergeten om alle onderdelen van je kolf iedere keer weer goed schoon te maken. Maar goed, alles voor een goed herstel van de tepels, zodat ik snel weer met een lach borstvoeding kon gaan geven. En gelukkig gebeurde dit ook. Na 3 dagen voelde mijn tepels al een stuk beter aan en durfde ik haar weer aan te leggen. Nog wel een beetje met kromme tenen als ze aan ging happen. Maar zodra ze de tepel goed vast had, trok de pijn weg. Wat kan helpen als je toevallig ook in deze situatie zit en wat bij mij hielp, is om een klein beetje moedermelk uit te smeren over de tepel en in te laten trekken. Dit is het beste medicijn om je tepelkloven snel te laten herstellen. Ook kan dit bijvoorbeeld helpen als je kindje een geïnfecteerd oogje heeft. Laat een druppel borstvoeding in het oog vallen. Je zult merken dat het oog zich dan een stuk sneller zal herstellen.

Enfin, tot op heden geef ik nog steeds borstvoeding en als het aan mij ligt stop ik er voorlopig ook nog niet mee. Wel snap ik heel goed dat veel vrouwen liever stoppen met het geven van borstvoeding voordat ze beginnen met werken. Het opbouwen van een melkvoorraad, kolven
tussen je besprekingen en borsten die op knappen staan als je een keer vergeet op tijd te kolven, maakt het allemaal niet makkelijk. Maar als ik zie hoe goed mijn dochter groeit en hoe blij ze is als ik weer borstvoeding kan geven na mijn werkdag, dan was ik deze dingen alweer vergeten. Julia is zelfs zo tevreden met de borstvoeding, dat het een heel gedoe werd om haar de gekolfde melk via de fles te laten drinken. Een week voordat ik ging werken probeerde ik haar namelijk te laten wennen aan de fles, want daar zal ze uit moeten gaan drinken als ik aan het werk ben. Maar ze moest niks van de fles weten.De stress schoot door mijn lichaam. Kreeg ze nu al haar eigen willetje? Of moest ik veranderen van soort fles of een andere speen op de fles gebruiken?

Op dat moment gebruikte ik een Brown fles. Een prima fles, maar ik merkte dat ze hier niet uit wilde drinken. Vanuit mijn werk wist ik dat het merk Avent, flessen aanbiedt met een speciaal brede speen (wat overeen zou moeten komen met de vorm van de borst en de tepel). Daar ging ik dus voor. Iedere dag probeerde ik in ieder geval 1 keer de fles aan te bieden. Maar helaas, ook deze werkte niet. Ze werd alleen maar bozer en ik had het idee dat ze zich (ook door haar frustraties) alleen maar verslikte in de melk. En ik had nog wel de fles voor 3+ maanden gepakt (ze was ook 3 maanden oud). Toch ging ik maar weer terug naar de winkel, opzoek naar een andere speen. Deze keer ging ik voor de speen van 0+ maanden. Hier zit maar 1 klein gaatje in om uit te drinken, in plaats van 3 kleine gaatjes zoals de vorige. En ja hoor! Ineens dronk ze haar fles in een keer leeg. Ik kon wel een klein dansje door de kamer doen van blijdschap!

Happy:)

Voor zover gaat het nu eigenlijk heel goed met de borstvoeding en het drinken van haar flesjes. Ze kan nog steeds af en toe in een bui zijn dat ze liever aan de borst wil drinken dan uit de fles. Maar na wat tegenstribbelen geeft ze er uiteindelijk toch aan toe! Gelukkig!!

Als afsluiter wil ik toch nog een keer aanhalen dat iedereen zelf moet kiezen voor de voeding waarvan jij denkt dat het beste is voor je kind en jouzelf. Dat is met vrijwel elke keuze die je moet maken voor je gezin, maar borstvoeding of flesvoeding zal een van de eerste keuzes zijn. En mocht het niet lukken om borstvoeding te geven om wat voor reden dan ook, geen paniek, iedereen groeit op, en iedereen op zijn eigen manier.
Ik vond het leuk om mijn ervaringen met jullie te delen. Ik hoop dat jullie het lezen net zo leuk gaan vinden als ik het schrijven ervan. Stay tuned tot de volgende blog…!

Liefs, Jacqueline