Terug naar Blog
Blog-voor-de-bevallign

De dagen voor de bevalling

Gepubliceerd op 18 augustus 2020 15:47

Je gaat nog even snel wat boodschappen in huis halen voor het eten van vanavond. Terwijl je bij de groente afdeling staat voel je een warme natte straal langs je benen lopen. Ohnee, ik sta toch niet te plassen?!?!?! Je kijkt naar beneden en ziet een klein plasje met water op de grond liggen. GEBROKEN VLIEZEN!! Van schrik laat je de boodschappen kar staan en vlucht je naar buiten, naar huis! Het gaat beginnen..!

De meeste zwangeren zijn waarschijnlijk bang voor dit scenario, gebroken vliezen terwijl je net in de winkel staat. Ik kan je enigszins geruststellen. De kans dat je vliezen op deze momenten breken zijn klein. Als je bevalling al begint met het breken van de vliezen (wat maar bij 10% van de gevallen is) dan breken de vliezen meestal op het moment dat de zwangere ontspannen is en op een rustige locatie (wat vaak thuis is).

Die laatste dagen voor je bevalling zijn en blijven erg spannend. De meeste vrouwen willen vaak overal controle over hebben. En als je ergens geen controle over kan hebben, dan is het de bevalling. Vanaf 37 weken zwangerschap mag je officieel gaan bevallen. Echter bevallen de meeste vrouwen bij een eerste zwangerschap NA de uitgerekende datum, dus tussen de 40-42 weken zwangerschap. Je ziet vaak bij een tweede zwangerschap, dat ze iets eerder gaan bevallen dan dat ze bij hun eerste zwangerschap zijn bevallen. Dit is natuurlijk geen garantie dat dit ook zo bij jouw zwangerschap/bevalling gaat gebeuren. Ik zelf was er namelijk van overtuigt dat ik erg laat zou gaan bevallen. Ik hield er rekening mee dat ik rond de 41-42 weken zou gaan bevallen.

Maar bij 38 weken zwangerschap werd ik ineens midden in de nacht wakker met een nat ondergoed. Nog wat slaperig liep ik naar de toilet en onderweg hiernaartoe viel er ineens een waterval aan vruchtwater op de grond! Ik moet je zeggen dat het op dat moment nog niet helemaal tot mij doordrong dat ik hoogstwaarschijnlijk binnen 24uur moeder zou worden. Want vanaf dat moment begint de rollercoaster waar je zo in mee wordt gesleurd.

Maar terugkomend op die laatste zwangerschapsweken. Sommige krijgen enorme last van nesteldrang. Ze willen het hele huis aan kant hebben voordat de baby komt. Andere hebben totaal geen fut meer en proberen zoveel mogelijk rust te nemen zolang dit nog kan. Het is belangrijk om altijd in je achterhoofd mee te nemen (ook al is dit ontzettend lastig) dat je beseft dat je geen grip hebt op je bevallig. Je kan niet zelf bepalen wanneer je gaat bevallen en hoe je gaat bevallen. De natuur beslist. Echter zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee kan houden en wat je ter voorbereiding kunt doen, om je zo goed mogelijk voor te bereiden.

Kleine tips; lees je met betrouwbare informatie in over de bevalling. Wat gaat er überhaupt met je lichaam gebeuren en wat zijn weeën? Veel verloskundigenpraktijken geven regelmatig een voorlichtingsavond, dus het is zeker een aanraden om hier met je partner naartoe te gaan. Wil je je nog meer voorbereiden, dan kan het ook fijn zijn om een zwangerschapscursus te volgen. Er zijn verschillende cursussen zoals een hypnobirthing, die jou kunnen helpen t.z.t. met het opvangen van de weeën. Zorg ook dat je alle spullen in huis hebt en klaar hebt staan voor de bevalling. Zet je bevallingstas al klaar, kies de eerste kleertjes uit voor je baby. Hang het telefoonnummer van de verloskundige op de koelkast! Je partner zal waarschijnlijk degene zijn die de verloskundige gaat bellen. Zorg voor een kruik in huis, die je kunt gebruiken tijdens het opvangen van de weeën (warmte helpt)! Ook een skippybal vind ik een aanrader! Het opvangen van de weeën op de skippybal zorgt ervoor dat je je bekken meer ontspant, wat weer bevorderlijk is voor je ontsluiting. En nog een hele andere kleine tip; in een Amerikaans onderzoek heb ik ooit gelezen dat het eten van 6 dadels per dag in de weken voor je bevalling, een positief effect kan hebben op een vlotte bevalling. Ik dacht; baat het niet, dan schaadt het niet! Dus ik was trouw mijn dadels aan het eten vanaf 34 weken zwangerschap! En of het nu aan de dadels lag, weet ik niet 😉 maar ik had een erg vlotte en ongecompliceerde bevalling!! Een bevalling van 3,5uur en thuis! Dus eten maar!

Kortom, probeer in ieder geval al je spullen klaar te hebben staan, zodat je je daar in ieder geval niet druk over hoeft te maken. Probeer ook zoveel mogelijk afleiding te zoeken tijdens die laatste dagen. Het beste is om zo ontspannen mogelijk de bevalling in te gaan. Perse thuis blijven is dus niet nodig, maar ga die laatste periode ook niet te grote afstanden afleggen. Zet hem op!!!!

Hopelijk vonden jullie het leuk om deze blog te lezen! De volgende keer zal ik het gaan hebben over de weeën! Dus blijf @prenataalechocentrum volgen op instagram om op de hoogte te blijven!

Liefs x

Jacqueline Steenbeek

Mama van Julia, Verloskundige & Eigenaresse Baby Glimpse Prenataal Echocentrum