Terug naar Blog
blog_darmkrampjes_foto

Darmkrampjes

Gepubliceerd op 09 april 2021 15:10

Tijdens de zwangerschap hoor je het al regelmatig om je heen.. Geniet nog maar van je rust, straks is het over! Je bereid je mentaal voor op slapeloze nachten. Maar wat als je kindje alleen maar last heeft van darmkrampjes. Het huilen is zelfs bij de buren te horen en je zit met je handen in het haar! “Kon ik maar iets voor mijn kindje doen!”

De meeste mama’s hebben ervaring met darmkrampjes bij hun kindje. Het ene kindje zal hier meer last van hebben, dan andere. Het is ontzettend zielig om te zien dat je kindje pijn ervaart en jij niks voor hem/haar kan doen. Ook zal je vermoeidheid op gaan spelen.

Wat zijn darmkrampjes en waarom krijgt je kindje hier last van?

Darmkrampjes zijn samentrekkingen van de spieren in de darmwand. Baby’s kunnen hier al tijdens de kraamweek last van krijgen. Meestal gaat het vanzelf over na ong 3 maanden. Het komt voornamelijk door de nog wat onrijpe darmen die moeten wennen aan het verwerken van de melk. Ook kan het veroorzaakt worden als kinderen te veel lucht inslikken als ze drinken. Daarnaast zou het ook een reactie kunnen zijn op de soort melk. Het heeft daarom vaak geen medische oorzaak.

Wat kan jij doen om de darmkrampjes zoveel mogelijk te voorkomen/ te verlichten?

Het is ontzettend zwaar om als ouder je kind zoveel last te zien hebben van darmkrampjes. Je kindje heeft ongeveer iedere 3uur melk nodig in de eerste weken en steeds beginnen de darmkrampjes weer de overhand te nemen.

Als je borstvoeding geeft is het belangrijk dat je let op je eigen voeding. De verschillende smaken, zoals pittig en gekruid eten komt namelijk ook in je borstvoeding terecht. Dit kan darmkrampjes bij je kindje veroorzaken. Hij/zij is namelijk nog niet gewend aan darmkrampjes. Let erop dat je wat minder kool producten eet. Dit kan namelijk ook een boosdoener zijn.

Bij flesvoeding kan het zijn dat je kindje gevoelig is voor de type melk. Een ander merk babymelk aanbieden is zeker het proberen waard. Ook kan het helpen om hypo-allergenen babyvoeding te proberen. Probeer er daarnaast op te letten dat je een ritme aanwend bij je kindje en zorg voor rust tijdens het drinken. De type fles kan ook nog een rol spelen. Probeer een ander merk fles uit. Ik vind de difrax flessen onwijs fijn. En let erop dat de speen van de fles een klein gaatje heeft, zodat je baby de melk niet te snel kan opdrinken.

Andere tips tegen darmkrampjes:

  • Zorg voor warmte tegen de buik; zoals een pittenzak.
  • Probeer de benen van je kindje te bewegen, door fietsende bewegingen te maken tijdens de krampjes. Dit zorgt ervoor dat de darmen de melk beter zal gaan verteren.
  • Leg je baby met zijn/haar buik op je onderarm. Deze druk op de buik, kan de pijn verzachten.
  • Wat ik als verloskundige ook adviseerde was het proberen van infacol. Uit de praktijk heb ik ervaren dat infacol vaak zeer goed hielp.
  • Ook cinobaby kan helpen tegen darmkrampen

Mocht je deze tips geprobeerd hebben, maar blijven de darmkrampjes hevig aanhouden, dan zou je ook contact op kunnen nemen met een osteopaat.

Geniet in ieder geval van je kindje en knuffel elkaar lekker veel <3

Liefs,

Jacqueline

Verloskundige, eigenaresse Baby Glimpse, moeder van Julia en Dean

Volg mij via:

@babyglimpse.nl

@jacquelinesteenbeek