Terug naar Blog
foto_borstvoeding_kleiner

Borstvoeding, krampjes & reflux

Gepubliceerd op 09 november 2020 10:35

Je bent bevallen. Binnen een uur geeft je verloskundige het advies om je kindje al kennis te laten maken met je borst. Als je je kindje bloot op je buik legt, zul je merken dat een kind als instinct heeft om naar de groter en donker geworden tepels te willen kruipen. Je hebt zelf het idee dat er nog helemaal geen melk inzit, maar toch zul je misschien al een klein druppeltje melk waarnemen. Joepie! De eerste productie is daar.

Vaak krijg ik te horen van moeders die borstvoeding geven, dat ze het vooral spannend en verwarrend vinden om te zien wat hun kindje nu precies binnenkrijgt. Als je de fles geeft, zie je immers precies wat je kindje drinkt. Als je borstvoeding geeft, zul je meer op de signalen moeten letten om te weten of je kindje genoeg gedronken heeft.

Zodra je kindje geboren wordt, heeft het nog maar weinig voeding nodig. Je kindje kan zelfs de eerste 24 uur nog teren op de voeding dat verkregen is vanuit de buik. Die periode van 24 uur zijn dus vooral nodig om de borsten te stimuleren en de productie op gang te krijgen.

Grootte van de maag

Heb jij een idee hoe groot het maagje van je kindje eigenlijk is zodra het geboren wordt?

Op dag 1 na de geboorte heeft je kindje een maag zo groot als een kers! Dit wil zeggen dat het maar een hoeveelheid voeding kan verdragen van 5-10ml per keer.

Je zult merken dat je behoefte aan voeding in de loop van de kraamweek enorm toeneemt! De grootte van het maagje neemt ook flink toe. Op dag 3 heeft het maagje een grootte van een walnoot, het kan dan ongeveer 20-30ml melk verdragen. op dag 6 heeft het maagje een grootte van een abrikoos, het heeft dan behoefte aan 45-60ml melk per keer. Als het kindje 1 maand oud is, heeft de maag een grootte van een ei! Het drinkt dan vaak 80-150ml per keer.

De melkproductie

Alleen de eerste dagen na de geboorte van je kindje is het van belang om je kindje frequent aan beide borsten aan te leggen. Dit om je borsten te stimuleren. Dit komt neer op 8 tot 12 keer aanleggen per 24 uur aan beide borsten, zo’n 10 minuten.

Vaak merk je op dag 4 / 5 van je kraamweek ineens een explosie aan melkproductie. Je borsten zijn vaak dubbel zo groot geworden en soms zie je de aderen over je borsten lopen. Het is dan vooral belangrijk om de borsten goed leeg te laten drinken en eventueel een enorme druk na een voeding af te kolven, zodat de melk kanaaltjes goed door blijven stromen en geen melk opgehoopt blijft zitten in je borst. Let er wel op dat je de borsten niet te veel stimuleert op de dagen van stuwing. We willen overproductie immers voorkomen. Draag tijdens deze flinke stuwing een strakke sportbeha (geen beha met harde elementen) en let erop dat je geen harde en/of rode plekken ziet ontstaan op je borsten. Mocht je deze ontdekken, masseer deze plekken dan rustig weg onder een warme douche, door masserende bewegingen te maken op de rode/harde plekken richting de tepel.

Zodra je borsten de melkproductie wat meer onder controle heeft is het belangrijk om je kindje de borst waar het als eerste aan wordt gelegd, zo goed mogelijk leeg te laten drinken. Is de borst leeg en het kindje voldaan, dan is dit prima. Heeft het kindje behoefte aan nog wat melk, dan kan je de andere borst als ‘toetje’ aanbieden. Bij de eerst volgende voeding begin je andersom; de borst waar niet uit gedronken is of als toetje is aangeboden, wordt als eerste aangeboden aan je kindje.

Door je kindje tijdens iedere voeding de borst zo goed mogelijk leeg te laten drinken, drinkt het alle stadia’s van de melk. De voormelk is vaak niet zo vettig en voedingsrijk als de ‘achtermelk’. De achtermelk is een volle melk (slagroom). Van deze melk groeit je kindje juist heel goed, raakt hij/zij verzadigd en zorgt voor minder problemen aan de maag en darmen.

Krampjes en reflux

Als je kindje de borst niet goed leegdrinkt of als je te snel wisselt van kant, dan krijgt jouw kindje te veel magere melk binnen. Dit geldt ook als je een overproductie aan melk hebt. Je kindje kan de productie niet aan en krijgt te veel voormelk binnen, in plaats van die lekkere vette achtermelk. Het gevolg hiervan is dat je kind dan juist te hard of te weinig gaat groeien. Ook lijkt je kindje onverzadigbaar te zijn, het heeft dan vaak een rommelend en kramperig buikje, het kan refluxklachten vertonen, slaapt slecht, is prikkelbaar en heeft vaak veel/volle plasluiers. Het is dus van belang dat je alert bent op de voeding de je kindje binnenkrijgt. Drinkt jouw kindje de borst helemaal leeg tijdens een voeding? En is het hierna verzadigd en tevreden?

Als de borstvoeding lukt en je je er fijn bij voelt, is het zo fijn en bijzonder om je kindje borstvoeding te kunnen geven. Geniet van deze bijzondere tijd!

Liefs x,

Jacqueline Steenbeek

Mama van Julia & Dean, Eigenaresse Baby Glimpse, Verloskundige