Terug naar Blog
foto-blog-boy-or-gril-1blog

A Boy or a Girl

Gepubliceerd op 18 augustus 2020 11:45

Ik ben 14 weken zwanger! Joepie, het is zover. Nu kunnen ze met de echo zien of je een jongetje of een meisje bent! Vol verwachting ben ik onderweg naar de echopraktijk! Met een bonkend hart kijk ik naar de wand waar mijn kleine wonder groot op wordt geprojecteerd. Daar ben je. Nog zo klein, maar al zo perfect. Ik kan niet wachten om te weten of ik roze of blauw kan gaan shoppen. Tijdens de echo maakt de echoscopiste onwijs veel mooie foto’s, we zien en horen het hartje tekeer gaan. De beentjes zwaaien de lucht in en wanneer je rustig gaat liggen, liggen je onderbeentjes te schattig over elkaar heen gekruist en je ligt met de handjes omhoog langs je hoofdje. Zo lig ik ook het liefst! Prachtig dit. Alles ziet er gelukkig goed uit op de echo. Dat is toch wel het allerfijnste om te horen.

Samen met mijn partner hebben we besloten om tijdens de echo nog niet te horen of je een jongen of een meisje bent. Al kan ik niet wachten om het te weten. Toch lijkt het mij zo bijzonder om het samen met de hele familie en alle vrienden te weten te komen. De echoscopiste kijkt nog een paar keer goed onder de billetjes, waardoor wij even niet meekijken. ‘Ik weet het!’ roept de echoscopiste. Oooh wat spannend dit. Zij weet het en wij moeten nog 2 dagen wachten! Want dan staat pas de gender reveal party gepland. De echoscopiste schrijft het geslacht op een briefje, stopt het in een enveloppe en plakt deze goed dicht. Het eerste wat wij doen is deze enveloppe afgooien bij de bakker! Daar gaan ze een grote taart maken met roze of blauwe vulling.

Een aantal jaren geleden had nog nooit iemand gehoord van een gender reveal party! Althans, mensen kozen ervoor om het geslacht te weten te komen tijdens de echo of het bleef een grote verrassing. Maar een feestje eromheen organiseren was niet vanzelfsprekend.Tegenwoordig is de gender reveal party haast niet meer weg te denken. Er wordt al vroeg in de zwangerschap nagedacht over hoe ze het geslacht bekend willen maken. Via een ballon, vuurwerk, een taart, confetti, noem maar op!
Vanaf 14 weken is het mogelijk om het geslacht vast te stellen middels een echo. Als verloskundige/echoscopiste merk ik dat veel mensen het liefste vanaf deze termijn langs willen komen voor de geslachtsbepaling. Op het moment wil grotendeels van deze populatie ongeveer 70%, direct horen of het een jongen of een meisje is. Ik vind het zo bijzonder dat ik bij dit bijzondere moment aanwezig ben. De tranen van geluk vloeien dan regelmatig over de wangen.
Ongeveer 30% van de mensen die bij mij langskomen in de praktijk, kiest ervoor om het nog niet direct te weten te komen. Het geslacht schrijf ik dan op en geef ik mee in een enveloppe. Vaak staat de gender reveal party dan al gepland. Soms zelfs diezelfde avond nog!

Toen ikzelf zwanger was van Julia vond ik het zo magisch dat ik zwanger was! Het voelde letterlijk als een groot wonder! Ik wilde dit grote wonder daarom ook het liefste zoveel mogelijk delen en vieren met mijn familie en vrienden. Als er een feestje georganiseerd kon worden rondom mijn zwangerschap, dan kon ik niet wacht om dit te organiseren. De bekendmaking van de zwangerschap, de gender reveal party, een babyshower.. Allemaal bijzondere momenten die je voor altijd bij zullen blijven. Wij kozen er daarom voor om ook het geslacht van onze dochter bekend te maken middels een taart met onze familie erbij. Tijdens de echo heb ik continue mijn ogen dichtgehouden, want ik was bang dat ik het geslacht zelf al zou zien. Ik weet precies waar ik op moet letten, dus als ik ook maar een klein stukje mee zou kijken tijdens de echo, dan weet ik zeker dat ik het zou zien. Ikzelf had niet heel sterk een voorgevoel of het een jongen of een meisje werd. Al was mijn gevoel dat ik een jongen zou krijgen, sterker dan dat ik een meisje zou krijgen. Het moment dat je de taart aansnijdt is zo spannend. En tadaaa, het was dus een Meisje! De naam Julia stond bij ons al vast vanaf onze eerste date ongeveer, haha. Toen Derk en ik elkaar leerde kennen, bespraken wij weleens onze wens om ooit ouder te mogen worden. De meisjesnaam Julia werd al direct vastgelegd. Maar over een jongensnaam waren wij nog niet over uit. En nu was het zover.. shoppen maar! En wat een geweldige meisjes collectie is er tegenwoordig te koop. Ik houd persoonlijk enorm van de zachtroze pakjes, de tutu’s, de te schattige jurkjes en al die strikjes en haarklipjes.

Ik wil er graag bij benadrukken dat ik als verloskundige natuurlijk al zoveel heb meegemaakt, wat betreft zwangerschap en de gezondheid van moeder en kind. De gezondheid van mijn kind is het allerbelangrijkste. Als mensen bij mij langskomen voor een geslachtsbepalingsecho, zal ik daarom altijd het kindje (globaal) nakijken. Mocht er iets bijzonders te zien zijn op de echo, dan zal ik dit zeker terugkoppelen met de ouders en hun verloskundige. Vervolgens zal ik de echo voortzetten naar het geslacht! En alleen als ik het geslacht goed heb kunnen zien, zal ik dit bekend maken aan de ouders (of opschrijven voor in de enveloppe)!
En als (voor zover je weet) je kind gezond lijkt te zijn, dan is het fijn als je kunt gaan genieten van deze bijzondere fase in je leven, je zwangerschap, de echo’s, de gender reveal party, het shoppen van de leuke jongens of meisjes kleertjes.

Ik ben ontzettend benieuwd naar jouw verhaal! Kies jij ervoor om er tijdens je zwangerschap achter te komen of je een jongen of een meisje krijgt? En zoja, houden jullie vervolgens het geslacht voor jullie zelf? Maken jullie het bekend aan je dierbaren? En hoe maken jullie het bekend? Via een gender reveal party? Let me know!!

Liefs,
Jacqueline
Mama van Julia, Verloskundige, Eigenaresse Baby Glimpse Prenataal Echocentrum