Terug naar Blog
blog_geslachtsbepaling

14 weken geslachtsbepaling bij Baby Glimpse

Gepubliceerd op 25 maart 2023 21:38

Vanaf 14 weken kun je een geslachtsbepaling laten doen bij Baby Glimpse. Hoe kan je op de echo zien of het een jongen of een meisje is?

Ben jij zwanger? Dan is een normaal verlopende zwangerschap het allerbelangrijkste. Tegenwoordig krijgt iedereen de 13 weken echo aangeboden. Hierbij wordt je kindje al medisch nagekeken. Als alle medische controles goed zijn, dan komt vaak de vraag: Wat zullen wij gaan krijgen? Een jongen of een meisje?

Is een geslachtsbepaling bij 14 weken betrouwbaar?

JAZEKER! De start van de ontwikkeling van het geslacht vindt al plaats vanaf 6 weken onder invloed van de chromosomen die zijn doorgegeven aan het kind. Het eerste onderscheid in verschillende celdelingen naar het mannelijke en vrouwelijke geslacht gaat dan van start.

Heeft je kindje de XY-chromosomen ontvangen, dan zal hij zich ontwikkelen tot het mannelijke geslacht. Heeft je kindje de XX-chromosomen ontvangen, dan zal het kindje zich ontwikkelen tot het vrouwelijke geslacht.

Vanaf de 11 weken zwangerschap zullen de uitwendige geslachtsorganen zich gaan ontwikkelen. En bij 14 weken zwangerschap is deze ontwikkeling helemaal af. Vanaf 14 weken is het geslacht daarom zeker goed te beoordelen via de echo. Je kunt dan duidelijk met de echo het schaambot of penis waarnemen.

Wat zien we bij een jongen en wat bij een meisje bij de 14 weken geslachtsecho?

Wanneer je voor de eerste keer naar een geslachtsbepaling gaat zul je hoogstwaarschijnlijk gaan kijken of je iets ziet uitsteken of niet, wat voor jou duidelijk maakt of het een jongen of een meisje is. Dit klopt natuurijk enigszins, alleen moet je dan wel ‘het uitsteeksel’ beoordelen wanneer dit vanuit het goede vlak wordt bekeken.

Een paar millimeter verschil in het echobeeld, en het kan ervoor zorgen dat het schaambot ook enigszins uitsteekt en lijkt op een mannelijk geslachtsdeel. Andersom, wanneer je bij het mannelijke geslacht met de echo te veel naar achteren kijkt, kan het zijn dat alleen de testikels in beeld komen wat lijkt op kleine streepjes. Dit kan weer verward worden met een meisje. Daarom is het belangrijk dat je het geslacht van je kindje laat beoordelen door iemand die daar veel ervaring mee heeft.

Het geslacht van je kindje kun je beoordelen op twee manieren. Als je bij mij in de praktijk langskomt voor de geslachtsbepaling bij 14 weken, dan zal ik altijd het geslacht op beide manier beoordelen en wanneer ik er zeker van ben, dan zal ik het geslacht met jullie gaan delen. Ook leg ik altijd uit wat we zien en hoe je kunt zien dat het een jongen of een meisje is. Ik merk dat mensen het juist fijn vinden om het zelf te kunnen zien, zodat het blije nieuws ook wat beter landt.

Het geslacht beoordelen wij altijd eerst vanaf de zijkant van de baby. Hoe zie je het verschil tussen een jongen en een meisje in zij-aanzicht?

Als je van de zijkant kijkt, is het van belang dat de echoscopiste precies in het juiste vlak kijkt. Zit je er net een mm naast, dan kan dit een verkeerd beeld geven. Hierboven zie je duidelijk een horizontale witte streep. Dit is het schaambot en dus een MEISJE!

Bij een jongen (zie hieronder) zie je vanaf de zijkant niet de strakke horizontale witte lijn, maar een streep verticaal naar boven steken. Dat is de penis, het is dus een JONGEN!

Wanneer het geslacht goed te zien was vanaf de zijkant, gaan wij het geslacht beoordelen van onderaf. We gaan tussen de beentjes kijken. Dit is het meest bekende beeld voor de meeste mensen. Hoe zie je het verschil tussen een jongen en een meisje van onderaf?

Bij een meisje zie je de beruchte ‘hamburger’ ofwel drie streepjes. Zie hieronder. Wel is het alweer van belang dat de echoscopiste precies in het juiste vlak het geslacht beoordeeld. Kantelt de probe iets te veel, dan kan een meisje op een jongen lijken en andersom. Hieronder duidelijk het geslacht van een MEISJE.

Is het een jongen, dan zien we duidelijk de penis uitsteken bij 14 weken zwangerschap. Zie hieronder het geslacht van een JONGEN.

Waarom worden er vaak geslachtsbepalingen gedaan vanaf 16 weken?

In de meeste praktijken wordt de geslachtsbepaling aangeboden vanaf 16 weken zwangerschap. Dit heeft er niks mee te maken dat het vanaf 14 weken niet goed te zien is. Er is ontzettend veel verschil in de kwaliteit van de echo-apparaten. Hoe beter het echo-apparaat, hoe scherper beeld je hebt. Zeker wanneer je kindje nog klein is, wil je zo’n scherp mogelijk beeld om alles goed te kunnen beoordelen. Niet alleen het geslacht, maar ook alle organen, weefsels en de groei. Wij werken met het nieuwste echo apparaat van GE Healthcare. Zij zijn de beste op het gebied van echografie. Daarom is het niet alleen mogelijk om het geslacht goed te kunnen beoordelen vanaf 14 weken, maar ook vanaf 6 weken zwangerschap is het beeld zo optimaal, dat je het hartje kunt zien kloppen.

Naast dat het dus verschil maakt met welke apparatuur er wordt gewerkt, ligt het ook aan de ervaring en expertise van de echoscopist. Veel echoscopisten beoordelen het geslacht niet dagelijks of voelen zich niet bekwaam genoeg om het al bij 14 weken te beoordelen. Om er zeker van te zijn dat ze geen fouten maken, stellen ze daarom vaak de grens bij 16 weken zwangerschap.

Wanneer je bij ons langskomt voor een geslachtsbepaling zullen wij allereerste het kindje medisch doorkijken. Mochten er bijzonderheden zijn, dan worden jullie hier direct van op de hoogte gesteld en nemen wij contact op met jouw verloskundige. Zien wij geen bijzonderheden dan gaan wij het geslacht beoordelen.

Wil jij graag weten of jullie een jongen of een meisje krijgen? Plan dan gemakkelijk online (via onze website) je afspraak in voor de geslachtsbepaling vanaf 14 weken.

Liefs

Jacqueline Steenbeek

Verloskundige, Eigenaresse Baby Glimpse en mama van 2 prachtige kinderen